4 de març 2009

2a CAMINATA POR LA VIDA

http://www.diariocolatino.com/es/20090226/portada/64178/?tpl=69

Representantes de más de 200 comunidades de la zona baja de los ríos Lempa, Jiboa, Paz y Río Grande de San Miguel, marchan desde el lunes hacia San Salvador, donde entregarán una carta al Presidente de la República para que construyan bordas y evitar inundaciones por las descargas de las presas hidroeléctricas de las que se ven afectados. Foto Diario Co Latino/Franklin Rivera.

Representantes de más de 200 comunidades de la zona baja de los ríos Lempa, Jiboa, Paz y Río Grande de San Miguel, marchan desde el lunes hacia San Salvador, donde entregarán una carta al Presidente de la República para que construyan bordas y evitar inundaciones por las descargas de las presas hidroeléctricas de las que se ven afectados.
Foto Diario Co Latino/Franklin Rivera.
Cursiva
Recull d'impressions

Vam arribar just el dia següent d'haver acabat la caminata de gairebé 100 km i encara es respirava l'emoció i el cansament per l'esdeveniment. Segons ens han anat explicant, la caminada havia anat molt bé, i amb força assistència, tot i ser convocada en dies laborables. L'últim dia, divendres, 6 autobusos van sortir plens del Bajo Lempa, amb gent que s'unia a la caminata, ja a San Salvador.
Allà a la capital, a tot just 1km de la Casa Presidencial es van trobar amb tot un dispositiu antiavalot, al qual obviament no van respondre, que no els va deixar passar per entregar les demandes.

La reivindicació ve arrèl d'unes partides pressupostàries, destinades a la construcció de bordes (sistemes de contenció per les inundacions a les conques baixes dels rius), que no es van arribar a materialitzar mai (tot i que el govern d'Arena, insistia que si...). Les inundacions per la crescuda del riu, cada cop més freqüents, no són només degudes a la pluja, sino a que s'obren les preses de les conques altes sense "dosificar" el cabal d'aigua que es deixa anar i sense tenir en compte els habitants de zones com el Bajo Lempa, que veuen com les seves collites, comunitats, pertenençes...queden sota l'aigua del riu.