12 de març 2009

A 3 dies de les eleccions

Estem vivint un moment únic en aquest petit país centreamericà. El poble té el sentiment de que aquest cop pot canviar una història marcada pels governs militars i de dretes vinculats a les 14 famílies més riques d'El Salvador, la mateixa oligarquia des dels anys 30.
"Nace la esperanza, viene el cambio". Aquest és l'eslògan del Frente Farabundo Martí de Liberación Nacional (FMLN), que no només es refereix a un canvi social, sinó que també ha estat un canvi intern; doncs és el primer cop que el FMLN presenta un candidat, Mauricio Funes, de la societat civil que no ha participat del conflicte armat. Aquesta ha estat una estratègia per arribar a altres sectors de la població que no són els militants tradicionals del partit; hi ha el col.lectiu de MIPYMES (Micro pequeña y mediana empresa) tradicionalment aliniats amb la dreta que ara recolzen la candidatura.
La llarga campanya electoral que ha durant més d'un any ha estat molt dura, marcada per dues línies ben diferents. La campanya del FMLN ha estat més equiparable al tipus de campanya que podem veure a Europa; és a dir s'ha basat en propostes. En canvi la campanya de ARENA (Alianza Republicana Nacional) s'ha basat en el joc brut, les mentides i la intenció de crear por a la població: treient el passat de la guerra per tal de difamar contra els candidats del FMLN, parlant d'ells com si fossin més assassins que les mares. Tamé han utilitzat la figura de Chávez com un diable que vol dominar El Salvador, i que si guanya el FMLN serà ell qui governarà el país. En definitiva, ARENA té sota el seu poder els mitjans de comunicació, els ha fet anar per on ha volgut jugant amb la psicosi col.lectiva.
La societat civil està totalment polititzada als partits polítics, és a dir tothom està fent campanya, la gent pregunta, casi tots els cotxes tenen propaganda d'un o un altra partit, de les cases onejen banderes dels partits, entre d'altres,... Sembla que l'abstenció no és una opció.
Per no parlar dels fraus electorals. Tenim la sensació de que no hi haurà frau a l'hora de recomptar els vots, el tema és que s'estan utilitzant un altre tipus d'estratègies prèvies: compra de vots, emetre DUIs (DNI) a extrangers per tal que aquests votin ARENA (segons alguna ràdio nacional, durant les últimes setmanes s'han emès més de 50.000 DUIs), pressió als treballadors i amenaça de fer-los fora de la feina si no voten per ARENA (en aquest cas, els obliguen a dur una foto del seu vot), compra de credencials per estar a les meses electorals, i d'altres que no es fan públiques.
La llarga campanya ha desgastat a tothom, inclús als partits més petits, que molts han caigut en el camí. Ens referim a partits de dretes i de centre, com el PCN o el PNC, que en vista a la situació han decidit retirar els seus candidats. El tema és que hi ha un sector important dintre d'aquests que davant la retirada de les candidatures, han optat per demanar el vot per l'FMLN, amb el que això pot comportar.
L'aire que es respira es que el FMLN guanyarà les eleccions i així ho reflexen les diferents enquestes, que donen aventatge d'entre 7 a 12 punts per l'FMLN. Cal dir, però, que aquetes enquestes no tenen en compte possibles fraus o pressions. La incertesa està en que si finalment surt el FMLN guanyador de les eleccions, ARENA acceptarà o no el triomf i cedirà el govern.
Tot i així la gent té clar que si guanya el FMLN les coses no canviran en dos dies ni serà només responsabilitat del govern; sinó que són conscients de que cal seguir organitzats i fent crèixer el moviment social per tal de canviar el seu país.
En fi, que el país està molt calentet i no sabem massa el que pot passar el diumenge. De tota manera la gent està molt esperançada i nosaltres també, tal com diuen alguns "Nace la esperanza, viene el cambio".


3 comentaris:

miriam ha dit...

ei noi molt bona informació, espreo que continuin les cróniques salvadorenyes eperò penjeu fotos i molta energia positiva pel diumenge
una abraçada

miriam

Antonia ha dit...

Hoy es el día!!! Espero que sea así, que hoy "Nazca la Esperanza" para el pueblo salvadoreño. Desde aquí os mando mi ilusión y deseo para que así sea.
Un fuerte abrazo
Antonia

miriam ha dit...

FELICITATS per a tots els salvadorenyos i salvadorenyes....després de tanta lluita, la victoria merescuda de tota una vida, aquí també es pot sentir l´emoció viscuda, és un moment força emocionant per tothom... és el moment del reconeixement del treball i la lluita de tota una vida i finalment es pot dir que és ben cert que el camí es fa caminant...crec que és un exemple que tots hauriem de tenir en compte
una abraçada
miriam