4 de març 2009

CRÒNICA DE LES ELECCIONS A LA PRESIDÈNCIA. EL SALVADOR 2009

PRESA DE CONTACTE

Ja estem aquí!!

Després de dos dies d'adaptació i de saludar al personal, hem començat a treballar i a establir els contactes per fer les entrevistes del documental. També ens hem anat comprometent amb diferents activitats de la comunitat: 18è aniversari el dia 21 de març, altres vídeos que s'estan fent, etc.
A Nueva Esperanza ens hem trobat amb petits i grans canvis: el ciber (internet i wifi), la casa de huéspedes té una glorieta amb hamaques fantàstica, a Comunidades Unidas ha augmentat el personal considerablement... i sembla que les coses, poquet a poquet, tiren sempre endavant.

Prenem el pols de les eleccions

En general es respira un aire d'optimisme i un esperit revolucionari a El Bajo Lempa, tot i que hi ha gent que toca més de peus a terra i és conscient de que les estadístiques no són definitives i que no hi ha una democràcia transparent. Ens arriben veus de que en alguns casos es dona allò que aquí es deia caciquismo on algunes empreses forcen el vot dels seus empleats.
D'altra banda, un altre fet en "contra" de la victoria del FMLN, es que molts dels seus partidaris, estan fora del pais, i la llei encara no permet el vot per correu. Tot i això, sembla clar, que tothom esta d'acord en que Mauricio Funes és el millor candidat que ha tingut el Frente, i les intencions de vot, segons enquestes de la UCA, donarien la victoria al Frente... però siguem realistes...es tracta d'intencions de vot.

Per part d'Arena, segueixen les estratègies de mentides, si a les ultimes eleccions van jugar amb la por, dient qe Estats Units congelaria les remeses dels emigrants (posteriorment desmentit per l'ambaixada dels Estats Units, aixo si, després de les eleccions). Ara, han introduit connexions del Frente amb el "diable" Chavez, i fins i tot amb Zapatero! Sembla ser que ambdues ambaixades han vogut desvincular-se de tot. Altres estrategies "electorals" son compar vots per 20 (!!) dolars, o la ja coneguda introducció d'extrangers (presumtament nicas i guatemaltecos), als que se'ls hi fa el DUI (DNI salvadoreny) perquè puguin votar, òbviament a Arena (el partit de dretes).

En resum, que el tema éstà calentet (què menys, després de més d'un any de campanya!?) en tot cas, i en això si que coincideixin tots, és que si en alguna ocasió ha de guanyar el Frente, ha se ser ara, o mai...a veure si ens somriu la fortuna...



2 comentaris:

roc ha dit...

Ei família, bona feina!
Ànims, que mentre hi sigueu aquí estem
molt ben informades. Petons a tots.
roc

Antonia ha dit...

Hola!!! que guay poder tener notícias tan frescas y directas. Es una pasada que las podáis mandar desde Nueva Esperanza!!! Desde aquí seguimos con ilusión todo este proceso. Un abrazo muy fuerte a toda la gente de la Comunidad.
Ánimos y un besote para todas y todos.
Antonia